Tuesday, December 21, 2010

setia

berapa tahap setia anda?
ikhlas kah anda setia?
sampai bila setia anda boleh bertahan?
*ni bukan soal setia dalam percintaan tp setia dalam konteks "kerja"

x usah tipu kebanyakan kita hanya setia pada mereka yg dpt mbalas kesetiaan kita, xkira la dlm bentuk apa pun, naik gaji? dapat bonus? naik pangkat? dan hak keistemewaan lain2. terutama nya dah penghujung tahun ni. ramai yang rsa tertipu kalau setia mereka xdpat apa. mula la crik keje baru. tunggu lagi sampai hujung tahun, xdpt apa blah. tunggu lagi. pastu blah. macam tu ja. berbaloi ka?

aku mula bkerja dengan company yg mmg xda apa. aku yg setup my own table. tp kesetiaan aku dikhianati (drama! - dh mrk mmg xmampu nk byr kan.). ya aku kena pecat! kemudian nya sekali lagi setup my own table. dr 4 orang aku jumpa berpuluh2 orang. senang citer company tu mbesar depan mata tp sekali lagi kesetiaan aku hanya kekal utk tempoh waktu 2 tahun. bukan soal pangkat atau wang tapi soal harga diri. aku rsa diketepikan (ya drama!). dn kini hampir 5 tahun, aku membina setia walau saban tahun ada yang tercalar aku mmasang harapan agar setia aku terbayar!

ironi nya. setia aku perlu bukan hanya untuk aku tp utk kami. mmg la org kata apa salah nya meredah ombak, gelombang memang ada tp xtau bila nak jumpa. aku takut. takut ambil risiko. biarlah. biarlah aku jdik pasir ja. klu ombak kuat dtg aku dibawa pergi bila tenang aku pasti kembali.

1 comments:

The Unconscious said...

Nik emo. U cari keja lain ke atau u tak dapat naik gaji ni?

If you don't like with what's happening or going on then just find out the best for u. If leaving is the option, then leave. if you can take it, then take it. End of the day, as long as you're happy. Loyalty depends on what u believe in and what you stand for :)

Oik mana u ah...tak de org nak baling bola la

Post a Comment

harap maklum, komen anda akan di tapis dulu oleh mambang jingga. ai tpaksa utk kesejahteraan kta bersma. :)