Friday, May 15, 2009

adobe; wht the different between...

photoshop
image ready
in design
ilustrator
pagemaker

oke, list di atas adalah program yg kebykan graphic designer, dtp, web master pakai. as a person who involve dlm bidang creative, u should master at least 1 of these. (paint xtmasuk ya kengkawan)

photoshop - edit2 gamba, touch up2, buat theme mmg sesuai amat.
image ready - utk buat animated gif (ala yg leh gerak2 blink2 tu.)
in design - buat buku, brochure, majalah kiranya more to dtp tp lg advance la dr pagemaker
ilustrator - yg ni kalau nk lukis2, trace, buat graph dan 3D sgt sesuai
pagemaker - sma cam in design tp agak lite la

tapi untuk menghasilkan sesuatu yg super maut, kebijaksanaan menggabungkan tiap 1 di atas sgt penting, cthnya;

dlm majalah, nk letak advert. mengimport ilustrator/photoshop file adalah sgt bijak. (giler kau, nk design advert dlm in design - kan xsesuai tu)

begitu juga nk buat animated gif, segala isik kandungan hendaklah di draf dlm photoshop sblm di edit motion nya dlm image ready (ya, aku tahu dgn flash lebih mudah. tpkan skunk kta tgh bincangkan pasal adobe.)

jadi amat la penting utk kta memilih program yg bersesuaian. (buat kad kawen dlm photoshop? - kan ke pening tu.)

tips:
-sila pilih mode RGB utk website dn CMYK utk print out material
-pastikan ada bleed
-avoid document setup dlm mode facing pages

*bila 1st time joint this industry, aku realize yg kat kolej i got nothing

8 comments:

Tupai Karan said...

err
aku tau:
tekan start > programs > accessories > paint

hahah =)

AiYa said...

ahahahhaa. sila bg tip

camna nk resize picture pki paint ah? fail la aku.

10ton mind said...

alamak paint ke???...xpenah aku gune benda alah tu hehehehe...

AiYa said...

penting weh, klu dlm msa kecederaan xda adobe. paint la penyelamat

10ton mind said...

alammaakk...kena explore jgak la paint ni

Cupu said...

hehe...bagus la ko punya tips ni nik...macih

RetardedMIND said...

yerrrghhh... satu penerangan yg ringkas dan padat. kalau utk website kita guna mode rgb kan. kalau printing mostly guna cmyk kan. Tapi company aku printing hanya boleh guna rgb jer... he he... sbb software kat sini cuma bleh baca mode rgb jer... pelik betul.

AiYa said...

klu inhouse print, biasanya x option tp klu nk hantar pergi printing punya company biasanya diorang required mode CMYK.

1 more tip;
klu utk signbord. biasanya msti mlm pantone. senang nk crik cat :)

Post a Comment

harap maklum, komen anda akan di tapis dulu oleh mambang jingga. ai tpaksa utk kesejahteraan kta bersma. :)